Ar yra natūralių konservantų?

Konservantai siejami su kenksmingumu, dirbtinumu ir “nereikalingomis cheminėmis medžiagomis”. Kita vertus, ar galite įsivaizduoti gyvenimą be jų? Maistas ir kosmetika, kurie sugenda per kelias dienas? Maisto produktų konservavimas žinomas jau šimtmečius, tačiau masinės gamybos sąlygomis būtina nuolat ieškoti naujų sprendimų.

Konservantų poveikis kosmetikoje pirmiausia yra mikrobiologinio švarumo palaikymas. Mikroorganizmų vystymasis gali pakeisti preparato sudedamųjų dalių savybes ir būti kenksmingas žmogui. Kartu konservantas negali būti toksiškas žmogui ir turi išlikti aktyvus tam tikrame pH ir temperatūros diapazone. Dėl konservantams keliamos užduoties sudėtingumo dažnai naudojami keli konservantai – su viena medžiaga neįmanoma įvykdyti visų reikalavimų.

Žmonėms, kurie savo kosmetikoje pirmenybę teikia natūraliems ingredientams, bus svarbu žinoti, kad daugelis augaluose esančių medžiagų gali turėti konservuojamųjų savybių. Taip yra dėl daugelio juose esančių cheminių junginių, pavyzdžiui, alkoholių (mono- ir polihidroksilo), terpenų, terpenoidų, polifenolių, glicerolio ir riebalų rūgščių esterių, salicilo ir benzenkarboksirūgščių ir t. t.

Šioje kategorijoje pirmauja eteriniai aliejai, tarp kurių verta paminėti rozmariną, levandą, čiobrelį, eukaliptą, šalaviją, arbatmedį ar kedrą. Jie pasižymi baktericidiniu ir (arba) fungicidiniu poveikiu.

Raugalų ekstraktuose taip pat gali būti cheminių antibakterinių ir priešgrybelinių junginių. Tai medetkų, žaliosios arbatos lapų, vynmedžių, rugiagėlių, pipirmėčių, motiejukų, greipfrutų sėklų, čiobrelių ir spanguolių ekstraktai. Šie augalai taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, o tai padidina jų konservuojamąjį veiksmingumą.

Įdomu tai, kad vitaminai E (tokoferolių grupės medžiagos) ir C (askorbo rūgštis ir jos dariniai) taip pat yra natūralūs konservantai.

Dėmesį reikėtų skirti tam, kad kosmetiką naudojantys žmonės žinotų, jog preparatą būtina saugoti. Priešingu atveju, dar nepasiekęs parduotuvės lentynos, jis neatitiks jokių naudojimo saugos standartų. Rinkoje nėra kosmetikos priemonių, kurių sudėtyje nebūtų konservantų. Net jei ant pakuotės parašyta “be konservantų” – tai gali klaidinti klientą – tokių medžiagų produkte yra. Tačiau jos yra natūralios (augalinės) kilmės ir Europos Bendrijų Tarybos direktyvoje nėra įtrauktos į leidžiamų naudoti medžiagų sąrašą.

Jei norite prailginti kosmetikos priemonių galiojimo laiką, laikykite jas šaldytuve arba rinkitės preparatus paketėliuose, kapsulėse ir pipetėse – tokia forma užkerta kelią teršalų patekimui.

Literatūra:

M. Adaszyńska, M. Swarcewicz; Essential oils as active substances or preservatives in cosmetics (Eteriniai aliejai kaip veikliosios medžiagos ar konservantai kosmetikoje), Chemijos naujienos. 2012, 66, 1-2, 139-158

H. Bojarowicz, P. Fronczak, J. Krysiński; Ar kosmetika gali būti be konservantų? Hygeia Public Health 2018, 53(2): 124-131